Podgrzewanie
opakowania
w mikrofalówce

UNIKAJ FOLII ORAZ PLASTIKU

Podgrzewanie opakowania w kuchence mikrofalowej jest bardzo niebezpieczne w przypadku podgrzewania produktów wraz z folią, w plastikowym pudełku lub w styropianowym opakowaniu.

Szczególne narażony na trującą chemię jesteś w wyniku migracji związków chemicznych z plastikowych opakowań i metalowych puszek do żywności. Zwiększone przenikanie BPA następuje, gdy opakowanie jest porysowane, uszkodzone lub zostaje umieszczone w wysokiej temperaturze, np. podczas podgrzewania żywności w plastikowym opakowaniu w mikrofalówce.

NIEWIDOCZNA TRUCIZNA

MOŻE BYĆ ZABÓJCZA

Czasopismo Toxicology Letters podaje, że BPA migruje z butelek z poliwęglanu w ilościach od 0,20 ng/h do 0,79 ng/h. W temperaturze pokojowej migracja BPA była niezależna od tego, czy butelka była wcześniej używana, czy nie. Ekspozycja na wrzącą wodę (100 stopni C) zwiększyła tempo migracji BPA nawet 55 razy (kuchenka mikrofalowa czy ekspres do kawy).

Plastikowe pojemniki do podgrzewania żywności nie powinny zawierać szkodliwego bisfenolu A (BPA). Jednak niektóre tworzywa sztuczne, oznaczone symbolem recyklingu 3 lub 7 mogą być wykonane z plastiku zawierającego BPA. Jeśli takie opakowania są używane w mikrofali to ilość substancji toksycznych przedostających się do pokarmów jest kilkukrotnie większa.

W CIĄGU DNIA NASTĘPUJE

KUMULACJA TRUCIZNY


Dodatkowo do zwiększenia migracji dochodzi, gdy podgrzewany pokarm jest kwaśny bądź słodki. Nigdy nie wsadzaj do kuchenki mikrofalowej jedzenia zapakowanego w folię (pizza, zapiekanka) lub w styropianowym pojemniku (posiłki fitness).