KUMULACJA TRUCIZNY

JAK DZIAŁA BISFENOL A ?

W celu lepszego zrozumienia, jaki wpływ na zdrowie danej osoby może mieć wpływ normalna dieta (zdrowe jedzenie), ale zawierająca produkty z konserw (puszek) przeprowadzono poniższe szacunki.

Poniższe grafiki pokazują trzy dni posiłków i związaną z tym ekspozycję na BPA.

W tej hipotetycznej sytuacji zupełnie nie uwzględniono narażenia na ekstremalne trucizny (np. kawa z plastikowych kapsułek). Jednak jasno widać, że przy codziennej ekspozycji na BPA dochodzi do kumulacji ilości szkodliwych substancji.

ZDROWE POSIŁKI

TYPOWY DZIEŃ 1.

1.23 µg BPA / kg masy ciała

87.28 BPA

Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują
.

ZDROWE POSIŁKI

TYPOWY DZIEŃ 2.

1.06 µg BPA / kg masy ciała

75.40 BPA

Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują
.

ZDROWE POSIŁKI

TYPOWY DZIEŃ 3.

1.94 µg BPA / kg masy ciała

138.19 BPA

Zobacz poniżej:
jakie ilości BPA – jakie skutki
chorobowe powodują
.

„Chociaż estrogen jest uważany za kobiecy hormon, występuje zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Należy pamiętać, że prostata jest bogata w receptory estrogenowe. Istnieją również receptory estrogenowe w innych częściach ciała, w systemie sercowo-naczyniowym i mózgu. Ponieważ BPA naśladuje naturalne estrogeny może wpływać na rozmaite procesy fizjologiczne, w tym na rozrodczość, przewód pokarmowy i inne części ciała.”

Gail Prins, profesor fizjologii na University of Illinois w Chicago

ILOŚĆ BPA

μg / kg masy ciała

SKUTKI CHOROBOWE

obserwowane w badaniach laboratoryjnych

0.0001 Zmiany w szlakach sygnalizacji komórkowej
0.025 Trwałe zmiany w tkance piersi, predysponują komórki do hormonów
0.025 Trwałe zmiany w narządach płciowych
0.2 Obniżone enzymy przeciwutleniające
0.25 Zmieniony rozwój gruczołów sutkowych płodu
0.025 Trwałe zmiany w tkance piersi, predysponują komórki do hormonów
1.0 Szkodliwe działanie na rozrodczość i procesy rakotwórcze
2.0 Zwiększona waga prostaty
2.0 Zwiększona agresja
2.4 Przyrost masy ciała i wczesny początek dojrzewania
2.4 Oznaki wczesnego dojrzewania, zwiększona odległość odbytu i narządów płciowych
2.4 Spadek testosteronu w jądrach
2.5 Predysponuje komórki piersi do raka

BPA wykryto w 46 z 50, to jest w 92% próbek konserw.

Poziomy BPA w puszkach nie mogą być przewidziane w żaden sposób. Nie decyduje o tym cena produktu, jego jakość czy wartość odżywcza, nie świadczy również kiedy i gdzie został zakupiony.

Badań dotyczących migracji BPA w takich sytuacjach, jak podgrzewanie opakowań w kuchence mikrofalowej, gotowanie wody w czajniku z tworzywa sztucznego, picia kawy z plastikowych kubeczków, lizania plastikowych słomek WCALE SIĘ NIE PROWADZI. Badania mogą wykazać zawartość BPA w produkcie, natomiast wykazanie stopnia przenikania do produktu bardzo trudno OSZACOWAĆ.

Obliczenia oparto na kobiecie w wieku 20-29 lat, wadze 71 kg (156,5 funta) w pierwszym trymestrze ciąży. Te hipotetyczne diety pokazują, że kobieta w ciąży może być narażona na potencjalnie szkodliwe działanie i niebezpieczne poziomy BPA, które ewidentnie zmieniają rozwój płodu u zwierząt laboratoryjnych (badania).

* żródło: No Silver Lining – An Investigation into Bisphenol A in Canned Foods, National Workgroup for Safe Markets, May 2010

POTWIERDZENIA

ZNALEZIONE W SIECI